isosisko.jpg

L.Voronkova

Isosisko

Suomennos P.Kuikka

Karjalan ASNT:n Valtion kustannusliike, Petroskoi 1957

197 + 1 s.


"Kylläpä te nyt hyökkäsitte kimppuuni! -Sanoi Zina nauraen - Annan kaikille, älkää vain huutako... Anton, onko äiti kotona? Äiti seisoi jo kamarin ovella jiuovikas kotinuttu yllään. Nutun hihat oli kääritty ylös ja hänellä oli sininen  esiliina edessään, josta hän hyvin harvoin luopui. - Kauanpa  te olitte siellä! - sanoi hän moittien, mutta äidin lempeitä harmaita silmiä valaisi hymy. - Minä jo ajattelin, että jotain tapahtunut... Istu pian pöytään, tuon heti ruoan. - Sinä ajattelet aina, että 'on jotain tapahtunut' - puhui Zina vilkkaasti. - Onko isä kotona? - Isäkin on kotona, - kuului huoneesta isän ääni, - kaikki ovat kotona. Oliko metsässä hauskaa? - Oli oikein hauskaa! Zina riisui päällysvaatteet ja tuli kamariin. Kuinka hyvä, että kaikki olivat kotona! Ja Barsik myöskin oli kotona."

Isosisko on tarina Zinasta, nuoresta pioneerista, ja hänen perheestään, johon kuuluu isä, joka on töissä rautalankatehtaassa, äiti, joka pitää huolta perheestään, pikkuveli Anton ja pikkusisko, jota kutsutaan Rusinaksi. Isosisko on tarina ystävyydestä, petoksesta ja uskollisuudesta. Se on tarina ei vain Zinasta vaan myös hänen tovereistaan.

Tarina saa alkunsa syksyisestä metsästä, jossa Zina on koulutovereineen retkellä. Äkkiä eräs tytöistä ehdottaa uskollisuusvalaa, jossa luvattaisiin olla ikuisesti ystäviä. Zinan paras ystävä on Fatma. Sitten on Masa. Neljänneksi joukkoon tyrkyttäytyy uusi tyttö Tamara ja juuri Tamara keksii idean ystävyyden vahvistamisesta. "Yhtä luja kuin on tämä tammi olkoon myös meidän ystävyytemme". Kuinka ollakaan Fatma ei haluakaan luvata tätä. Ei siksi, ettei hän haluaisi olla ystävä, hän vain ajattelee, että elämästä ei koskaan tiedä, mitä se tuo.

Fatman ja Zinan aiempi luja ystävyys alkaa säröillä, sen sijaan Tamara tulee sijaan.

Sitten tapahtuu jotain mikä muuttaa Zinan elämän tyystin. Zinan äiti kuolee. HÄn on ajatellut vain perheen hyvinvointia ja siirtänyt sikseen omat kolotukset ja vaivat..

Isosisko on mielenkiintoinen kirja ystävyydestä ja luottamuksesta.

Kirjassa on mustavalkoinen kuvitus ja kerronta on luontevaa ja sujuvaa. . Kirja antaa paitsi mielenkiintoisen näkökulman kommunismiin myös antaa ajatuksia erilaisten kasvuolosuhteiden merkityksestä ihmisen elämään ja valintoihin.

Todella hauska pieni kirpputorilöytö, viime vuoden mielenkiintoisimpia kirjoja!

"