IMAGE0062-normal.jpg

Margery Williams

Samettipupu

Otava,1972

Alkuteos: The Velveteen Rabbit

Kuvittanut: William Nicholson

Suomentanut Aila Nissinen

 

"Leikkihevonen oli elänyt lastenhuoneessa kauemmin kuin muut lelut. Se oli niin vanha, että sen ruskea karva oli lähtenyt laikuttain ja saumat näkyivät. Useimmat jouhet sen hännästä oli kiskottu pois, niistä oli tehty lanka siemenhelminauhaan. Mutta leikkiheppa oli hyvin viisas. Se oli nähnyt monien vieterillä toimivien lelujen tulean, leuhkivan ja mahtailevan, ja sen miten ne sitten olivat katkaisseet vieterinsä ja kadonneet. Se tiesi, että ne olivat vain leluja eikä niistä koskaan mitään muuta tulisikaan. Sillä lastenhuoneissa vallitsee aika outo ja ihmeellinen Taika ja vain ne lelut, jotka ovat yhtä viisaita ja vanhoja ja kokeneita kuin Leikkiheppa ymmärtävät miten se Taika vaikuttaa ja keneen."

Samettipupu on lämmin, kaunis ja hieman surullinenkin kertomus siitä, miten pienestä samettisesta pupusta tulee Ihan OIkea.

Samettipupu on joululahja pienelle Pojulle. Joulun jälkeen samettipupu unohtuu lelukaappiin. Pojulla on unilelu, pieni postliinikoira, jota eräänä iltana ei löydykään. Hoitaja työntää kätensä lelukaappiin ja sieltä tulee esiin Samettipupu. Ota tuo, hän sanoo Pojulle jat työntää lelun tämän kainaloon. Niin Samettipupusta ja Pojusta tulee erottamattomat. Poju vie samettipupun kaikkialle. Erään kerran  puutarhaleikeissä samettipupu on ihan mullassa ja hoitaja ei oikein tykkää, että joutuu puhdistamaan sitä mullasta. "Mitä sinä tuota lelua mukanasi raahaat?" Hän kysyy ja silloin poika sanoo, Älä sanoa sitä leluksi. Se on Ihan Oikea.

Ja  samettipupun nappisilmistä loistaa ihan ajattelevainen katse.

Ihastuin Samettipupun tarinaan erään hengellisen julkaisun artikkelin myötä, jossa valotettiin Samettipupun allegorista luonnetta.

Rakastamisen ohella Samettipupu käsittelee myös kuoleman teemaa. Mitä tapahtuu kuoleman jälkeen? Enkä voi olla ajattelematta, että myös kiusaaminen ja hyljeksityksi tuntemisen tematiikka on vahvasti läsnä. Tulla Ihan Oikeaksi, eikö se vain olekin monen lapsen ja aikuisenkin toive.

----

Samettipupu on luettu myös Ikkunan takana, Tammen kultaisena kirjana ja Marjatta Kureniemen suomennoksena,

----

Tällä mukana Le Masque Rougen Bingo-haasteessa: ruutuna kirja, jonka kannessa on eläin.