IMAGE0004-normal.jpg

Anne Franck

Salaisen siiven tarinoita

Alkuteos: Verhaaltjes, En Gebeurtnissen uit het Achterhuis

Suomentanut Marja Kyrö

Tammi, 1983

180 s.

 

Kiinteistö: Prinsengracht 263-267, 1016 GV Amsterdam, Hollanti

Salainen siipi: Edellä mainitussa kiinteisössä sijainneen  liikehuoneiston salainen osa,

Asukkaat: Otto ja Edith Frank sekä heidän tyttärensä Margot ja Anne (myös muutama muu piiloasukas)

Ajanjakso:  6.7.1942 - 4.8.1944.

Anne Frankin päiväkirja on varmaankin yksi luetuimpia ja levinneipiä kirjoja maailmalla. Kukapa ei tietäisi tämän nuoren kunnianhimoisen tytön tarinaa? Tunnetuksi hänet teki hänen kohtalonsa natsivainoissa. Anne Frank haaveili kirjailijanurasta. Salaisen siiven tarinat sisältää otteita hänen päiväkirjoistaan, tuokiokuvia perheen elämästä piilossa ja rajoittuneissa olosuhteissa, Annen ajatuksista ja toiveista, osa on satuja ja mielikuvituksen siivittämiä tarinoita Annen unelmista ja toiveista. Tarinoista heijastuu yhtäaikaa sekä lapsenmielisyys että Annen miettivä ja pohdiskeleva luonne, lahjakkuus ja kunnianhimo. Näkikö Anne kohtalonsa toiveidensa ja haaveidensa takaakin? Sitä mietin, kun luin Salaisen siiven viimeisen tarinan Cadystä, jossa Anne samaistuu sekä Cadyyn että ystäväänsä Maryyn.

"Kammottava avuttomuudentunne valtasi Cadyn, 'kuka tietää missä Mary nyt mahtaa olla', hän mietti. Ja kääntyi ympäri ja meni suoraa päätä kotiin. Hän ryntäsi oikopäätä huoneeseensa ja lukitsi oven. Sitten hän heittäytyi sohvalle päällystakki yllään ja ajtteli Mary, jatkuvasti vain Marya. Minkä takia Maryn oli lähdettävä ja hän sai jäädä? Miksi Maryn täytyi joutua tuon kauhean kohtalon armoille ja hän säästyi? Missä oli ero heidän välillän? Oli hän muka parempi kuin Mary? Eivätkö he olleet kumpikin samanlaisia? Mitä pahaa Mary oli tehnyt? Voih, se ei ollut muuta kuin julmaa vääryyttä. Ja äkkiä Cady näki Maryn hennon hahmon siinä edessään lukkojen takana sellissä, vaaterääsyt yllään, kuihtunein laihtunein kasvoin..."

Salaisen siiven tarinat eivät ehkä ole mitään suurta maailmankirjallisuutta, koskettavia ne ovat ja herättävät kysymyksiä, saavat pohtimaan ja ajattelemaan.

----

Tällä mukana Kiinteistöhaasteessa.

Kirjallinen maailmanvalloitus: Hollanti