kansi-normal.jpg

Randy Alcorn

Deadline

Aikamedia, 2007

Alkuteos: Deadline

Suomentanut Pekka Nieminen

640 s.

 

Genre: Kristillinen dekkari

Päähenkilö: Jake Woods

Kertoja: Kaikkitietävä ulkopuolinen

Tapahtumien alku: Journalis ti Jake Woods on kahden toverinsa Docin ja Finneyn kanssa katsomassa baseball-ottelua- He heittävät kruunaa ja klaavaa siitä, kuka lähtee ostamaan pizzat. Kolikko ei menekään lappeelleen vaan jää keikkumaan pystyssä. Niinpä kolmikko lähtee yhdessä matkaan. Matkalla sattuu onnettomuus ja kolmikko päätyy sairaalaan. Finney kuolee heti, mutta Jake ja Doc jäävät taistelemaan hengestään. Sitten myös Doc kuolee.

Kun Jake selviää jälleen töihin sanomalehden toimitukseen hän saa viestin tuntemattomalta lähettäjältä. Viestissä lukee: se ei ollut onnettomuus.

Jake alkaa tutkia onnettomuutta yhdessä poliisituttunsa Ollien kanssa.

Kerronta: Tarina etenee kahdessa ajassa. On tämä meidän aikamme, eletty elämä ja on aika, jossa ei ole aikaa, se on kuoleman jälkeinen elämä eli taivas (ja loppupuolella myös se vastakkainen puoli).

Täytyy sanoa, että kirjailijan näkemys taivaasta ja enkeleistä ja on vähintään erikoinen. Ei sillä, emmehän me tiedä kovin paljoakaan kuolemanjälkeisestä olotilasta uskoimme siihen sitten tahi emme. Itse uskon, mutta uskonko välttämättä samanlailla kuin Alcorn on eri asia. Kirjailija varoittaakin esipuheessaan tulkintaerimielisyyksistä ja kertoo käyttäneensä mielikuvitusta, koska uskoo, että Jumala haluaa meidän käyttävän sitä.

Toisaalta Deadline on tiivistunnelmainen salapoliisitarina, se on myös henkien taistelu uskon ja epäuskon välillä. Kirjassa käydään monia eettisiä pohdintoja abortista elinsiirtoihin. Tuntuu, että ehkä liiankin kanssa. Olen lukenut Randy Alcornilta aiemmin hänen teoksensa Sydämeni on Kiinassa, josta ajattelin vähän samalla lailla, että kirjassa käytiin läpi kaikki mahdolliset kliseet ja epäkohdat kiinalaiseen elämään liittyen. Keskittyminen yhteen tai kahteen "kohteeseen" toisi ehkä vähän jämäkämmän. Nyt asiat vähän vyöryvät tajuntaan jos ei ihan tulvan lailla, niin leviten liian laajalle alueelle.

Deadline on varmasti kirja, joka herättää tunteita ja kysymyksiä ja keskustelua riippuen lukijan elämänkatsomuksesta. Amerikkalainen elämäntapa heijastuu niin tarinassa kuin monissa yhteiskunnallisissa aspekteissa eikä tämä kirja ole millään lailla poliittisesti korrekti. Sanomalehdistöä ruotivana ja journalistisen näkökulman omaavana se kuitenkin peräänkuuluttaa sananvapautta ja sitä, että asioita pitää tarkastella eri puolilta pystyäkseen näkemään mistä on kyse.

"Kuolema on elämän ratkaiseva hetki, jolloin ihmisen muotokuva viimeistellään valmiiksi."

----

Amerikan valloitus: Oregonin osavaltio