Liukku Alfred

Dic Maailman kiertäjä

Valistus, 1956

168 s.

Kirja kertoo suomalaisesta Dic-pojasta, joka  perheensä kanssa muuttaa pohjanmaalta (?) Yhdysvaltoihin, Astoriaan. Koulunkäynti ei Diciä suuremmin kiinnosta, häntä vetää maailman tiet ja polut puoleensa. Isä Henry yrittää toppuutella, mutta ei voi mitään. Poika karkaa maailmalle enemmän ja vähemmän luvan kanssa.

Dic joutuu seikkaluihih milloin intiaanien, milloin  kiertävän mustalaisjoukon  kanssa. Ennen pitkää Dic saa tuuman kiertää maapallo kävellen ja pääseekin aina Turkkiin asti, missä hän joutuu kurdien vangiksi.

Kirja ilmeisesti pohjautuu todellisuuteen, ainakin jos on uskominen kansitekstejä ja taustatekstejä. Missä määrin kirjan tapahtumat ovat totta, missä määrin väritettyjä jää lukijan vastuulle. Kirjassa mainitut henkilöhahmot vaikuttavat nimiltään todellisilta, tapahtumat ja yksityiskohdat kuitenkin hämärtävät rajaa todellisuuden ja mielikuvituksen välillä. Yksityiskohdat saavat muutenkin mietteliäiksi.  Tapahtumien sijoittamisesta aikakontekstiin on vaikeaa, ja välillä miettii jopa, milloin on Empire State buildingia alettu suunnitella, voidakseen sijoittaa tapahtumaan historialliseen aikavyöhykkeeseen. Kirja kuitenkin päättyy toisen maailmansodan kynnykselle ja Dickin lähtee synnyinmaansa avuksi.

Ostin kirjan antikvariaatista lähinnä kansikuvan perusteella. Puiden lomasta katseleva intiaanihahmo sai ajatukset lännen maille. Intiaaneista kirjassa kuitenkin puhutaan vain vähän, ja tietämys on omaa luokkaansa, kun esim. wigmanista puhutaan telttana.

Ajalleen tyypillinen seikkailukertomus, sanoisin tästä teoksesta.