genoveeva-normal.jpg

Genoveeva

Brabantin kreivitär

Hurskas kertomus suruista kärsimyksistä ja

viattomuuden lopullisesta voitosta

Suomennos Johann Christoph von SCHMD'In

saksankielisestä kansankirjasta

Helsinki,  Kustannusosakeyhtiö Kirja 1929

Näköispainos: ART House, 1996

135 s.


Olen jo pitkään halunnut tutustua Genoveevaan. Uteliaisuuden tähän tarinaan herätti Anni Swan kirjallaan Ulla ja Mark, jossa Ulla lukee Genoveevaa tätiensä kanssa iltasella. Siksipä ihastuin suuresti, kun löysin tämän kirjan kirpparilta erittäin edullisesti.

Genoveeva on tarina nuoresta tytöstä, joka kasvaa vanhempiensa hellässä huomassa kaikkeen jumalisuuteen ja hyvyyteen. Aikuistuessaan hän saa puolisokseen kreivi Siegfriedin, jonka kanssa hän muuttaa tämän linnaan. Siegfried joutuu kuitenkin ritarina matkustamaan sotaan ja Genoveeva jää linnaan uskollisten alamaisten keskelle. Uskollisten keskellä on kuitenkin juonitteleva taloudenhoitaja Golo, joka yrittää vietellä Genoveevan. Kun tämä ei ole suostuteltavissa eikä vieteltävissä Golo tappaa uskollisen keittiömestari Drakon, jonka oli tarkoitus viedä viesti Siegfriedille Genoveevan puolesta. Golo syyttää kuolemasta Genoveevaa, heittää tämän vankeuteen ja lopulta tuomitsee tämän teloitettavaksi yhdessä poikansa kanssa, jonka tämä on vankeudessa synnyttänyt.

Genoveeva on tyypillinen legenda, Tarina toi myös mieleeni Lumikki-sadun, sillä kun Genoveevaa ollaan viemässä teloitettavaksi kahden sotilaan saattamana, tämä rukoilee miehiä säästämään hänen henkensä. Miehet antavatkin Genoveevan mennä korpeen ja vievät Genoveevan silmien sijasta Gololle koiran silmät todisteena teloituksesta.

Genoveeva on kaunis, opettavainen tarina, täynnä koru- ja raamatunlauseita. Uskonnollisen aineksen ohella Genoveevasta on löydettävissä vihertäviä arvoja luonnon merkityksestä ihmisten hyvinvoinnille.

---

Aikamatka 2013, ritarit ja linnanneidot