Mitä on aika? Se  tulee ja menee ja on arvaamaton, sillä ensin se  kiirehtii ja mennä viuhtoo tai  sitten se ei liiku, ei  sitten millään,  Aika voi - pysähtyä! Kaikella on aikansa ja aikansa kaikilla. Ja jotta nyt olisimme oikein ajan hermolla annan teille näin Uuden Vuoden alkajaisiksi lukuhaasteen ja kutsun tulla  mukaan AIKAMATKALLE!

Haaste kuuluu seuraavasti.

Lue vuoden aikana yksi tai useampi kirja, joka vie sinut matkalle ajassa (kuvaa siis jotain muuta aikakautta kuin omaamme)  Ideaa helpottamaan olen tehnyt seuraavat teemakategoriat, joista voit valita mieluisimman tai osallistua niin halutessaan vaikka kaikkiin.

1. Ritarit ja linnanneidot

Tämä kategoria pitää sisällään  Kirjat ja tarinat, jotka sijoittuvat aikaan n. 1000-luvun molemmin puolin.

2. Muinaisilla poluilla

Kategoriaan voi sisällyttää kaikki eaa olevat/sijoittuvat tarinat  sekä muista kategorioista väliin jäävät aikakaudet (nykyisen ajanlaskun alkuvuosisadat, pimeä keskiaika).

3.  Myllynkivikauluksia ja pönkkähameita

Tämä kategoria sisältää aikakaudet renesanssista romantiikkaan, eli tähän voi sijoittaa hyvin monenlaisia tarinoita eikä niiden kategorian nimestä huolimatta tarvitse sisältää pukuloistoa.

4. Seikkailijoita ja tieteentekijöitä

Tarinat ja seikkailut jotka sivuavat löytöretkiä  niin maalla, merellä kuin  ilmassa, niin kuin myös ihmsmielissä. Esim. suuret löytöretket, naparetket ja myös tieteelliset löydöt ja viritelmät.

5.  Ajan tuolla puolen

Tämä kategoria on varattu puhtaalle fantasia- ja science fiction -kirjallisuudelle, tarinoille, joiden aikamääritelmää on vaikea sijoittaa mihinkään elettyyn historialliseen ajanjaksoon tai teemaan.
 
Koska aikamääritelmä on Einsteinia lainatakseni aika suhteellinen käsite, otan esimerkiksi Jules Vernen tarinat. Nehän sijoittuvat fyysisesti kirjailijan elämään aikakauteen, mutta näin jälkikäteen luettuna niissä on nähty kauas tulevaisuuteen. Aikanaan ne olivat ehkä täysin fiktiota, mutta moni niissä kerrottu juttu on nykyään faktaa. Sijoittaisin tämän seikkailijoihin ja tieteentekijöihin.
 
Haasteeseen voi siis ottaa osaa sekä faktalla että fiktiolla, ja kirja voi olla vastikään ilmestynytkin, kunhan se kertoo jostain muusta ajasta/aikakaudesta kuin omastamme. Haaste päättyy vuoden lopussa 31.12.2013, jolloin viimeistään toivon postauksia aiheesta.

Jos haluat tulla mukaan haasteeseen, jätä lukemastasi linkki tänne, ehkä löydän jotain aikaan ja tilanteeseen sopivaa arvottavaa aikamatkalaisten iloksi, sen aika näyttää.

EDIT: Koska monissa muissa haasteissa on jonkinlainen asteikko, jonka mukaisesti voi kivuta ja "tavoitella kaukaisuutta", lisäsin tähän tälläisen arvonnousuportaikon, jotta voit kokeilla ylenemismahdollisuuksiasi aikamatkan aluksella.

Matkustaja - Yksi satunnainen kirja mistä tahansa kategoriasta
Jungmanni - kolme kirjaa mistä tahansa kategoriasta
Matruusi      - yksi kirja jokaisesta kategoriasta tai  yhteensä viisi kirjaa
Perämies   - yhteensä kymmenen kirjaa
Kapteeni      - Yhteensä 25 kirjaa


Tervetuloa siis ja hyvää ja mielenkiitoista  AIKAMATKAA!

----
Olen pahoillani kommenteista, jotka hävisivät bittiavaruuteen minusta riippumattomista syistä. Olen kuitenkin käynyt lukemassa postauksianne sitä mukaan, kuin olette niitä linkittäneet, joten olette edelleenkin tervetulleita aikamatkaamaan kanssani.