Heli Karhumäki
Pistelevä villapaita
Ristillisiä murretarinoota
Kirjapaja 2012
127 s.
Heli Karhumäen Pistelevä villapaita, Ristillisiä murretarinoota on tervehellä tavalla pikkusen köykäsempää tarinoontia, olematta kuitenkaan höttöä. Heli Karhumäki tarttuu elämän tärkeisiin asioihin raikkaalla ja omintakeisella tavalla ja  "... kaiken tarkootuksena oli  kertua siitä, miten suuri Jumala on ja miten se tuli meirän pienten ihmisten lähelle tuomahan armonsa ja rakkautensa."

Karhumäki juttelee, ei kovaa ja korkealta, vaan läheltä ja lempeästi. Kerronta on murteesta huolimatta konstailematonta ja aitoa.  Murre tuo sanoman lähelle, lämmittää mieltä ihanasti ja tekee sanan eläväksi ja nämä pienet pakinat, joissa vakavista asioista puhutaan leikillisesti, on ihan toresta otettavia tarinoota.

Minunlaiselleni vapaan suunnan kristitylle körttitaustan omaavan kirjailijan opilliset näkemykset antavat  ehkä hieman pureskeltavaa. Jos makunystyröitä tältä osin hieman kipristeleekin, ei lasta kuitenkaan pidä heittää pesuveden mukana pois, sillä pelastus ja ilo Herrassa on yhteistä kaikille.

Pistelevä villapaita on myös erinomainen lahjakirja, ja sopii niin nuoren kuin jo iäkkäämmän lukijan käteen.  Suosittelen lämpimästi tutustumista tähän pikku kirjaseen, sillä samoin kuin kevätaurinko sulattaa jään ja roudan saaden maan viheriöimään ja purot laulamaan, saa Heli Karhumäen teksti liikkeelle mukavia, pieniä mielenliikahduksia ja elähdyttäviä virtoja.