Carol Ryrie Brink
Villin lännen Kati
WSOY, 1968

Alkuperäinen teos: Caddie Woodlawn
161 s.

Kati Wood on yhdentoista vanha tyttö Red Cedarin, eli Menomonie-joen varrelta, Wisconsinista. Eletään vuotta1864.  Katin perheeseen kuuluu isä, äiti, veljet Tom ja Warren, isosisko Clara, pikkusiskot Hetty ja Minnie sekä vielä Joe-vauva.  Katin yksi sisar on kuollut, ja Katikin on ollut heiveröinen, minkä vuoksi Katin isä on antanut tytön mennä ja touhuta veljiensä kanssa, päinvastoin siis, kuin  yleinen, ajalle tyypillinen tyttöjen kasvatus olisi ollut.

Kati, kuten veljensäkin ovat punatukkaisia, skottilais-taustaisia uudisraivaajan lapsia. Heidän isänsä on farmari, joskin hän taitaa myös kellosepän työt. Isä Woodilla on salaperäinen sukutausta Englannissa, vanhassa skoltlantilaisessa aateliskartanossa. Wisconsiniin Woodit ovat muuttaneet Bostonista.

Villin lännen Kati on yksi kiirjahyllyni klassikoista. PIdän sen maalaishenkisyydestä ja lännen ajoista kertovasta tarinasta. Jossain määrin kirja tuo mieleeni Laura Ingals Wilderin tarinat omasta elämästään. Laurakin asui jonkin aikaa Wisconsinissa, Jostain syystä myös Villin lännen Katissa merkittävvää roolia esittävä John-intiaani sai muistelemaan Pieni talo preerialla -kirjan pitkää intiaania. Tosin Pieni talo preerialla -kirjan tapahtumat sijoittuvat aivan eri puolelle Amerikan mannerta kuin Villin lännen Kati.

En kerro sen enempiä kirjan juonesta, sen verran vain mainitsen, että paljon ehtii tapahtua vuoden mittaan tapahtua.   Kati on rohkea pieni tyttö, joka ratsastaa yksin pimeän yön halki intiaanileiriin varoittamaan ystäväänsä Johnia uudisasukkaiden suunnittelemasta hyökkäyksestä, on preeriapaloa ja Annabel-serkun vierailu, joka vaikuttaa Katin elämään enemmän kuin hän aluksi uskookaan.

Villin lännen Kati on saanut saanut Newbery-palkinnon ja se pohjautuu todellisiin tapahtumiin.


Suosittelen tutustumista tähän kirjaan mitä lämpimimmin.