Elisabeth Pickett Chevalier

Lannistumaton nainen

Gummerus, 1946

Alkuteos: Drivin Woman

Suomentanut Juho Tervonen

621 s.

 

Kirpputoriostos, johon kiinnostuksen herätti ajankuva, se on 1800-luku amerikoissa, Etelä-Virginian ja Kentuckyn osavaltioissa. Kirjan päähenkilö on America Collier Moncure, etelävaltiolaisneitonen, jossa on paljon samaa päättäväisyyttä ja kapinallisuutta kuin Scarlet O'Harassa. America on kirjan alussa 18-vuotias. Hän asuu äitinsä ja sisartensa Palestinen ja Andorran kanssa Golden HIllin kartanossa. Tuulen viemään verrattaessa Golden Hill ei ole kuitenkaan puuvillaplantaasi, vaan elinkeinona on kasvi (patukka), joka sittemmin on luokiteltu haitalliseksi terveellisyydelle. Pohjoisvaltioiden sotilaat tulevat ja polttavat Golden Hillin ja America tappaa erään heistä, kun tämä yrittää raiskata hänen Palestine-siskonsa. America piilottaa sotilaan ruumiin, mutta hautapaikka on pian paljastumassa, kun koirat kiinnostuvat siitä. American avuksi tulee etelän joukoissa taistellut Fant Annable, joka piilottaa ruumiin parempaan paikkaan.

Aikaa kuluu ja American surmaavan miehen ruumis ilmaantuu uudelleen esille ja surmatyöstä epäillyksi joutuu American veli, joka joutuu pakenemaan. Americakin on joutunut lähtemään Golden Hilli.stä. Hän matkustaa Kentuckyyn, johon Fant Annable on hänet kutsunut. America menee naimisiin Fantin kanssa ja elää kuljeksivaa elämää, sillä Fant ei viihdy maanviljelyhommissa vaan on peluri ja seikkailija. Fant surmaa äkkipikaistuksissaan miehen jokilaivalla ja pakenee sukeltamalla Mississippiin. America palaa  Kentuckyynn leskenä ja lasta odottaen. Hän on perinyt Foxdenin tilan, tai oikeastaan syntymätön lapsi on perinyt ja America on vain pesänhoitaja. Ihmiset luulevat, että Fant on kuollut, mutta hän ilmaantuukin American luokse ja auttaa tätä, kun tämä on yksinään synnyttämässä.

America ei halua paljastaa Fantia ja kun hän alkaa odottaa lasta käynnin seurauksena hylkäävät kyläläiset hänet. Hänen  anoppinsa jopa antaa hänelle pistoolin antaen näin ymmärtää että hänen on parempi ampua itsensä, kun on häväissyt kunniallisen nimensä.

America elää parjattuna, hylättynä ja silloin tällöin Fant ilmaantuu tapaamaan häntä ja pyytämään mukaansa, pyytämään rahaa. America on uskollinen rakkaudessaan. Kaiken yksinäisyytensä keskellä hän paneutuu patukan viljelyyn, käy huutokauppaamassa tuotteensa (mitä ei myöskään katsota hyvällä, että nainen sillä lailla toimii). Kaiken keskellä America hoitaa myös siskonsa Palestinen asioita, joka on avioinut patukan myynnillä äkkirikastuneen Tuckerin kanssa. Palestinen hermot ovat kärsineet nuoruudessa koetun raiskausryritykse takia.

Kun American mies Fant lopulta saadaan kiinni ja kuolee siinä yhteydessä America menee naimisiin Stone Moncuren kanssa, jonka hän on tavannut ensi kerran muuttaessaan Etelä-Virginiasta Kentuckyn Tuckahoeen.

Lannistumaton nainen oli lukukokemuksena hyvin ristiriitainen.Elämäntarina kirja oli kiinnostava yhteiskunnallisine kuvauksineen, mutta mutta. Hyvin paljon kirjassa oli kuvauksia siitä, miten  patukkaa kasvatetaan ja kuinka New Yorkin äkkirikastuneet rahapohatat kahmivat voitot luoden patukka-monopolin.

Kaiken kaikkiaan Lannistumaton nainen, vaikka onkin kertomus päähenkilön lannistumattomasta elämänasenteesta melkoinen historiikki siitä, miten patukka valloitti maailman. Kirjassa on joitain mainoksista tuttuja nimiä, jotka sai miettimään, onko kirjalla todellisuuspohjansa - .mene ja tiedä, ehkä, ehkä ei.

Lannstumaton nainen päättyy suureen taisteluun patukka-viljelijöiden ryhtyessä kapinoimaan Wall Streetin ökyherroja vastaan ja vaatiessa tuotteestaan parempaa tuottajahintaa. Kaikilta osin Lannistumaton nainen ei todellakaan ole kaunista luettavaa kaikilta osin. 

Jos kohta erinäiset seikat saivatkin miettimään, onko kirja todellisuuteen pohjautuva sai jotkut kuvaukset mietteliääksi. Esimerkiksi kuvaus suurista päivällisistä New Yorkissa, ja erityisesti kuinka pöytä oli koristeltu niin, että  pöydän koristeena oli lampi, jossa elävät joutsenet uivat. En osaa ajatella, että joutsenet pysyisivät tyyninä hälisevän ruokailijajoukon keskellä ilman ,että ne pyristelisivät lentoon.

Toisaalta kirjan köyhyys - rikkaus -asetelma ja epätasa-arvoisuus tulevat hyvin esille.

Vaikka kirja toisaalta oli hyvinkin kiinnostava, se herätti toisaalta antipatioita ja en tiedä, josko jaksan tähän toista kertaa syventyä. Saa mennä kierrätykseen tavalla tai toisella.

---

Tällä mukana Amerikan osavaltioita valloittamassa: Etelä-Virginia, Kentucky.

....

Huomio! Patukka on anagrammi jonka salaisuuden nokkelat lukijat kyllä selvittävät. :)