lehtinevan-normal.jpg

Tiina Lehtineva

Unelmien painajainen

Aikamedia, 2005

325 s.


Unelmien painajainen on jatko-osa Tiina Lehtinevan Unelmien talliin.  Sittemmin kokonaiseksi Unelmien sarja kertoo Kaisasta ja hänen kavereistaan ja hevosista. Tässä  teoksessa Kaisa on juuri lukiota aloitteleva (?) nuori. Hänellä on tuttu kaveriporukka läheisellä tallilla ja kolmisen vuotta vanhempi ratsastuksenopettaja Kalle, johon hän on iskenyt silmänsä ja jonka nähdessään hänen sydämensä alkaa kummasti pompottamaan.

Kaisan äiti on kuitenkin saanut työpaikan jostain muualta ja Kaisalla on muutto edessään. Hänen täytyy jättää tuttu talliporukka, mutta ei hätää, uudessa paikassakin hän pian löytää hengenheimolaisia ja saa vanhojen tallijengiläisten rinnalle uusia kavereita.

Kaisalle ja kavereilel sattuu ja tapahtuu, on ratsastusonnettomuuksia, sabotointia kilpailuissa, suhdekoukeroita.

Tiina Lehtineva kirjoittaa nuorekkaasti, arkisen yksinkertaisesti ja luonnollisesti. Kaisan ja muiden nuorten elämää rikastaa myös usko Jumalaan. Uskonasioita ei kuitenkaan kirjassa tyrkytetä, ne vain ovat taustalla ja ilmenevätkin vasta aivan kirjan loppumetreillä. Tiinan uskova nuori ei ole mikään stereotypia, seurakuntaelämästä kirjassa ei esimerkiksi puhuta mitään, rukouksesta ja huokailusta Jumalan puoleen kylläkin. Tiinan nuoret myös pussailevat, mutta eivät mene pidemmälle ja saattavat jopa tanssia bailuissaan.

Tiina Lehtineva tuntee kyllä hevoset. Hevosista puhutaan ja niiden ympärillä elämäkin pyörii. Kaisa voittaa eräissä kilpailuissa, rankinlistauksessa matkan Englantiin Mary Chaplinin valmennettavaksi. Valmennusjakso on puoli vuotta. Mitä hieman ihmettelin oli, kun Kaisa oli juuri aloittelemassa lukiossa ja sitten rehtorin kanssa juttelee, että kurssit menee samanlailla kuin Suomessa, kuinka todellisuudenmukaista se on?

Samaten kuvaus ratsastusonnettomuudesta, jossa hevonen kaatuu auto päälle ja auto vain kaasuttaa tiehensä ja hevonen loukkaa vain vähän jalkaansa, niin ei oikein kolahda. No, kirjoissahan voi sattua mitä vain, kaikki on kiinni vain mielikuviituksesta, mutta kyllä jonkinlaista tajuttavuutta ja luonnollista sujuvuuttakin kaipaisi. Lehtinevan kirjassa kaikki tuntuu sujuvan vaikeuksista huolimatta leppoisasti. Tosin Englannissa, kun Kaisa tapaa serkkunsa Eetun tulee kuvioihin lisää tummia sävyjä. Eetu on kiinnostava persoona. Kaisa ja Jussi, joka myös on päässyt palkintomatkalle sekä joukko äkkiä Englantiin lomailemaan tupsahtaneita tallikavereita ryöstävät Eetun sairaalasta, jonne hänet on kuljetettu masennuksen vuoksi vastoin tahtoaan. Kaikenlaista muutakin rajua Englannissa tapahtuu, mutta kaikki ohitetaan tosta noin lonkalta ja helpohkosti. Rivien välistä voi ehkä kuitenkin lukea, että kaikki ei ehkä kuitenkaan suju niin helposti vaan vaikka sitä ei suoranaisesti kerrotakaan, niin mielenpohjalle jää kuitenkin jäljet, joissa on pureksimista pitkäksi aikaa.

Unelmien painajainen on hevostyttöjen unelmakirja, Kevyttä luettavaa, jossa on samaistumiskohteita yllin kyllin.

Tahaton sanaleikki:

Nuorien pitäisi mennä ulos tallin kautta.

Hmm. Minkälaistahan nuoraa se on? Ei vaineskaan. Ymmärrettävämpi oli nuorten pitäisi mennä ulos tallin kautta.

Katso myös Unelmien laukka.

------

Tällä mukana Oi maamme Suomi -haasteessa, kirjailijan kotipaikka Kurikka