O'Dell Scott

Sinisten delfiinien saari

Weilin + Göös 1965

147 s.

MInä-muotoon kirjoitettu kirja kertoo nuoren intiaanitytön Won-a-pa-lein tarinan. Tämän kutsumanimensä mukaisesti hän on tyttö, jolla on pitkä musta tukka. Won-a-pa-leilla on myös salainen nimi, nimi, jota ei paljastettu heti ja kenelle tahansa. Won-a-pa-lei asuu  Ghalas-atin kylässä, jossain Yhdysvaltojen rannikkoseudulla. Yritin kovasti saada selvää, mihin tarina maantieteellisesti sijoittuu ja päädyin jonnekin Kalifornian rantamille.

Ghalas-atilaiset elävät kalastuksella ja meren antimilla, eläen rauhaisaa elämää, kunnes paikalle saapuu aleuttilainen laiva, jonka päällikkönä on venäläinen kapteeni Orlov. Orlov pyytää Ghalas-atin päälliköltä Chowigilta apua saukkojen pyydystämisessä ja lupaa maksaa hyvin. Vaan kuinkas käy. Lupaukset petetään  ja kyläläisten elämä joutuu uhatuksi.

Won-a-pa-lein elämäntarinaan Orlovin vierailu on vain alkusoitto. Käy niin, että hän  jää yksin asuttamaan saarta. Muu heimo on  purjehtinut toisella,  saarelle tulleella laivalla, kohden uutta elämää.

Sinisten delfiinien saari on eräänlainen Robinson Grusoe tarina. Se on tarina rohkeudesta ja selviytymisestä.

"Yhtäkkiä kaikki ympärilläni oli hiljaista. Äänettömyydessä voin kuulla sydämeni jyskyttävän ja tiesin että käteni piteli yhä kiinni kalliosta ja että olin elossa."

Tarinalla on todellisuuspohja nuoressa naisessa, joka eli Kalifornian rannikolla, Pyhän Nikolauksen saarella vuodesta 1835 vuoteen 1853. Tälläin Kapteeni NIidever löysi tämän Pyhän Nikolauksen Kadonneen naisen -nimellä tunnetun tytön.

Mielenkiintoinen, koskettava kirja, osin haikea ja surullinenkin.