Louisa May Alcott
Tytöistä parhain
WSOY, 1968
283 s.


Lousia May Alcottin Tytöistä parhain on tyttökirjojen parhaimmistoa. Kirjan päähenkilö on Mary Milton, tutummin Polly. Tarina jakaantuu kahteen osaan (joskaan tätä ei kirjassa tuoda erityisesti esille). Ensimmäinen osa kertoo Maryn ensivierailusta ystävänsä Fanny Shawn  luokse. Shawt asuvat Bostonissa ja kuuluvat ylempään yhteiskuntaluokkaan. Polly puolestaan on maaseudulta ja jos ei nyt ihan köyhäkään, niin ainakin keskiluokkaisesta perheestä. Fanny on tutustunut Pollyyn jollain lomamatkallaan. Fannyn perheeseen kuuluu liikemiesisä, sairaalloinen (osin toimettomuudesta johtuva) äiti, Veli Tom, pikkusisko Maud ja vanha, viisas isoäiti, joka tosin jälkimmäisessä osassa on jo poistunut iäisiin majoihin.

Tarinan alussa Polly ja Tom ovat neljäntoista, Fanny jonkin verran vanhempi.
 Fanny ja Polly ovat hyvin erilaisia tyttöjä. Fanny on "seurapiiriperhonen", joka kulkee viimeisen muodin mukaisesti kaupunkilaistyyliin, Polly "vanhanaikaisen" järkevä, joka hänkin kyllä tuntee ja kokee naisellisen sydämen liikkeet. Heistä tulee kuitenkin hyvin läheiset ja kasvavat toinen toistaan tukien.

Tom puolestaan on ilkikurinen pojanveijari, jonka mielestä "tytöistä ei ole mihinkään". Aikuistuessaan hänestä tulee aikamoinen hulivili, kunnes isä tekee konkurssin ja perhe köyhtyy niin, että joutuvat muuttamaan pienempiin tiloihin ja esiin nousevat tärkeämmät asiat, kuin seurapiirikutsut ja viimeisimmät muodit.

Tarinan toisessa osassa Polly on varttunut nuoreksi neidoksi ja saapuu takaisin Bostoniin, nyt omaan pieneen vuokra-asuuntonsa tarkoituksenaan ryhtyä soitonopettajaksi. Ystävyys Shawn perheen kanssa jatkuu ja saa omat muotonsa, kun eräs herra Sydney ilmestyy esiin yhä useammin.

Tytöistä parhain -kirja on aika feministinen krija. Feministinen siinä mielessä, että kirja tuo esiin naisten oikeuksia ja mahdollisuuksia toimia yhteiskunnan parhaaksi. Ei kilpaillen miesten kanssa, vaan tasavertaisina miesten rinnalla, kukin omien kykyjen ja taitojen mukaan. Alcotin naisihanne ei ole miesmäinen eikä pyri kukoksi tunkiolle vaan on

"todellinen nainen. Katso hänen otsaansa! Suu on samalla kertaa voimakas ja hellä, aivan kuin se voisi puhua sekä viisaasti että leperrellä lapsille ja suudella heitä - - - aion sijoittaa sinne neulan, kynän, paletin ja luudan ilmaisemaan hänen erilaisia taitojaan, ja vaaliuurna saa näyttää, että hän on ansainnut oikeuden käyttää niitä."

Nämä tulevaisuuden naiset, jota kuvanveistäjä Becky Alcotin teoksessa yritti kuvata, olivat toista laatua kuin ne, joiden elämän täytti pukeutuminen, lörpöttely tai huvittelu.

Tämä vierailu ja hieman boheeminen teekutsutapaaminen avaa myös Fannyn silmät ja hän alkaa miettiä, miten voisi omata sellaisen elämäntaidon, jota miehetkin voisivat kunnioittaa.

Tytöistä parhain -teoksessaan Alcott tuo  esiin myös monia yhteiskuntakriittisiä näkökohtia arjen sattumusten ja romantiikankin ohella. Esimerkiksi itsemurha on aihe, jota ei heti ensimmäiseksi liittäisi "hyvän vanhan ajan tyttökirjaan".

Lopuksi muutamia poimintoja teoksen herättämistä mietteistä.

Boheemiset teekutsut
Tekstissä on virhe, kun kirjoitetaan, että "kuusi nuorta naista" en kuitenkaan millään löydä kutsuilta kuin viisi naista: Fanny, Polly, Betsey, Becky, Kate !?

Viittaukset kirjallisuuteen
Guy Livingstone, Yate, Ouida, Muhlback? Ovatko he oikeita kirjailijoita ja edustivatko he minkälaista kirjallisuutta, kioskikirjallisuutta. Muhlback ilmeisesti kuitenkin jotain tietopohjaisempaa koska Polly oli lukenut viimeksi jonkin hänen teoksensa.

Vastaanottoaika
Vastaanottoajoista tuli ensin mieleen lääkärit ja odotushuoneet ja vastaanotot, mutta sitten tajusin, että kysehän oli tietysti ajalle tyypillisestä seurapiirikäyttäymisestä. Kylään mentiin tiettynä aikana päivästä.

Länsi
Tarina sijoittuu Pohjois-Amerikan itäosiin (Boston mainitaan ja New York). Länsi oli aluetta, jonne lähdettiin paremman elämän toivossa.

"Kyllähän minäkin sitä saisin juoksemalla tuttavieni luona, mutta en millään ehdi enne kuin saan Mullerit matkaan. Täällä he ovat yhteiskunnan ruokittavina, mutta tulevat lännessä toimeen omin neuvoin..."

Sitä minä kuitenkin mietin, miten se käytännössä saattoi olla niin, että suurkaupunki ei suonut mahdollisuuksia vähävaraisille mutta länteen päästyään nämä saattoivat heti "tarttua toimeen". Ehkä se oli se, että Lännessä riitti uudisrakentamista, kun suurkaupungit olivat jämähtäneet omiin ympyröihinsä, mene ja tiedä.

Lääkkeet:
Mitä on Opydilldock?

Rasismi:
Ei, rasismista ei tämän kirjan kohdalla voi puhua, joskin tarina pääasiassa puhuu vain valkoisesta väestönosasta. Sana neekeritarjoilija kuitenkin särähti korvaan lukiessa, se oli niin poikkeava muun tekstin lomassa.

Kasvatusmetodit:
Uhkaus lähettää nuoret neidot kanadalaiseen luostarikouluun, jos käytös ei paranisi.


Bostonilainen kävelytapa:
"Vartalo etukumarassa, kyynärvarret taakse ja olkapäät eteen työntyneinä, askel notkahtelevan lipuva ja välillä hypähätävä."

Huh huh! Mitä sanovat tästä tyylistä fysioterapeutit.

Huumori:
"Voi, Betsey-täti, tulkaa sukkelaan, kasari putosi katolta ja Fannyn jalat kiehuivat punaisiksi."

Elämänviisaus:
"Kukaan meistä ei voi tehdä kaikkea mitä tahtoisi, mutta aina voi tehdä parhaansa."


---- ----- -------

Tytöistä parhain kirjan on lukeneet ainakin Suketus, Saraseeni,  Pii sekä Vauhko.