James Oliver Curvood: Kirottu Laakso

WSOY 1957

Historiallinen romaani, joka sijoittuu aikaan, jolloin englantilaiset ja ranskalaiset intiaaniliittolaisineen taistelivat Amerikan-mantereen herruudesta (ja amerikkalaiset puolestaan pyrkivät irtautumaan englantilaisten herruudesta itsenäiseksi kansakunnaksi).

Pienessä syrjäisessä laaksossa jossain Ranskalaisen Kanadan  rajaseudulla elää Henri ja Catherine Bulain. Catherine on syntyjään englantilainen, Henri ranskalainen. Heillä on yksi poika, Daniel James, lyhyesti vain Jeems. Lähimpinä naapureinaan Tonteurs Hill:n kartano, jonka tyttäreen, kauniiseen Marie Antoinetteen (Toinette) Jeems on ihastunut. Elämä sujuu tavallista arkista latuaan, kunnes laaksoon saapuu Catherinen kuljeksiva veli Hepsibah, joka varoittaa siskoaan ja tämän miestä. Nämä ovat kuitenkin tottuneet rauhaisaan eloonsa ja pitävät intiaanejakin vain ystävinään eivätkä kuuntele miehen varoituksia. Hepsibah opastaa Jeems-poikaa ja tästä kasvaa urhea nuorukainen. Sitten tapahtuu väistämätön. Kolmen kansakunnan yhteentörmäys saavuttaa pienen laakson. Jäljelle jäävät vain Jeems ja Toinette, jotka joutuvat pakenemaan henkensä edestä.

Sodan ja hävityksen keskellä Jeems ja Toinette näkevät kuitenkin myös villien sielun kääntöpuolen. Uskollisuuden ja kyvyn rakastaa, armollisuuden.

Kirjan esipuheessa James Oliver Curvood kirjoittaa:

"Tässä kirjassa ..... olen ollut yhtä uskollinen totuudelle kuin ensimmäisessä historiallisessa romaanissani Musta metsästäjäkin. Tieto, että Marie Antoinette Tonteur ja hänen karski isänsä elivät ja rakastivat juuri niin kuin olen kertonut, että Catherine Bulain ja hänen uljas poikansa aikoinaan olivat lihaa ja verta, että Tiaoga ja Sindas, Hopeajalka ja Metsäkyyhkynen olivat eläviä olentoja, eivätkä mielikuvituksen tuotteita ja että Kirottu Laakso samoin kuin Musta Metsästäjäkin ovat elettyä elämää eivätkä kuviteltua, tuottaa kyllä luultavasti syvemmän tyydytyksen minulle itselleni kuin lukijoilleni." 

Mielenkiintoinen lukuelämys.