Irja Lappalainen
Näkemiin Koivikkotie
Tammi, 1963
171 s.
 
Irja Lappalaisen Näkemiin Koivikkotie jatkaa Härkösen perheen ja siinä sivussa pienen kyläyhteisön elämänmenon kuvausta. Tarina sijoittuu jonnekin maailmansotien väliin. Tätä aika-aspektia hieman mietin. Vinkkejä kuitenkin sai pienistä sinne tänne sirotelluista yksityiskohdista, kuten: pula-aika, kideradio/Lahden asema (Lahden radiomasto perustettu 1928) Petsamoon töihinmeno,  ym. ym.

Härkösen perheeseen kuuluu: kapellimestari-isä, äiti (kotirouva), Mai, Jukka, Sini, Titta ja pikku-Puppe. Kotiapulainen Olka ja lemmikit hra Petteri (Varis) ja Pilvi (vuohi) ja pari kissaa.

Tapahtumia seurataan lähinnä keskimmäisen tyttären Sinin näkövinkkelistä.

Härkösen perhe asuu Koivikkotie 8:n omakotitalossa, jonka kotoinen miljöö on tärkeässä roolissa kirjan tapahtumille.

Näkemiin Koivikkotien tapahtumat alkavat joulun odotuksesta ja valmisteluista ja päättyy kevätjuhliin ja kesälomalle lähtemiseen. Puoleen vuoteen mahtuu monenlaista tapahtumaa Sinin hiihto-onnettomuudesta Pikku-Pupen kattoseikkailuun ja Pilvi-vuohen ähkyyn. Siinä sivussa Sini järjestää ramman Aino-ystävänsä asioita ja potee hieman sydämentykytyksiä tämän Eikka-veljen takia.

Irja Lappalaisen teksti on sujuvaa, ajan patinoimaa kerrontaa. Näkemiin Koivikkotie on elämänläheinen tarina suomalaisesta yhteiskunnasta kauan sitten, ajasta, jolloin autot olivat harvinaisia ja hevoset olivat tärkeässä roolissa, kun piti päästä nopeasti jonnekin.  Hyvä vanhanajan tyttökirja, joka sivuaa myös koululaisten elämää, joskin pääpaino on vapaa-ajan tapahtumilla.

Kuvaavat sanat:  riutuva lumivaippa

Vanha sananlasku: partamies papin näköinen, parraton pahan näköinen

Vaikka aika on kulkenut ja muuttanut monta asiaa tämän tarinan ajoista, niin jotain on kuitenkin säilynyt. Alku- ja Kis Kis -karamellit ovat säilyneet aina näihin aikoihin asti. Jotenkin toivoisin, että myös se välitön, luontoa ja elämää kunnioittava, vähästäkin iloa löytävä elämänasenne saisi sijaa ajassamme kaiken markkinavetoisuuden vastapainona.

---
OI maamme -haaste: Keski-Suomi.
Kiinteistöhaaste