L.M.Montgomery

Jane Victoria 1

Oy Columbina Ab, 1993

Alkuperäinen nimi: Jane of Lantern Hill (1937)

Suomennos Raimo Meltti

Pitkään aikaan en ole nauttinut kirjan lukemisesta niin valtavasti kuin tätä kirjaa lukiessani. Ihastuttavaa, värikästä ja ilmeikästä kerrontaa. Kirjan kerronta  tapa on mielenkiintoinen. Se on täynnä kuvauksia ihmisistä, paikoista, luonnosta, ruoanlaitosta - ei niinkään tapahtumia. Silti se ei pitkästytä eikä kyllästytä ja eteen avautuu kokonainen maailma iloineen ja suruineen, salaisuuksineen ja tunteineen.

Kirja kertoo 11-vuotiaasta Jane Victoriasta joka elää isoäitinsä hallitsemassa talossa Torontossa yhdessä äitinsä ja tätinsä kanssa, kunnes saapuu kirje, ja Jane matkustaa Prinsi Edvardin saarelle tapaamaan tuntematonta isäänsä. Tämä matka muuttaa Jane Victorian elämän tyystin. Isoäidin synkkä talo saa vastapainokseen maalaistalon ja ympärilleen joukon värikkäitä naapureita ja Irene-tädin, josta  tuntuu tulevan uusi piikki Janen lihassa.

L.M.Montgomery on ihanimpia kirjailijoita, joita tiedän, ja tämä tarina Jane Victoriasta on hyvä lisä hänen tunnetumpiin  Anna- ja Runotyttö -teoksiinsa. Mikä minua kuitenkin hieman häiritsi oli kirjan alku. Minulta kesti hetken aikaa, ennen kuin ymmärsin Jane Victorian sukutaustan, niin sukututkimusta kuin olenkin harrastanut, mutta, kun tämä sekava vyyhti selvisi, ei lukunautintoa estänyt mikään. Ikävä vain, että tarina jäi kesken, sillä kakkososaa ei tähän hätään ole saatavissa, mutta sehän on jostain kaivettava.

Romanttinen, salaperäinen  tyttökirja, joka ei jätä kylmäksi.
------

Jane Victoriasta on lukenut  ja kirjoittanut myös Sara