Kirja oli hieman hämmentävä lukukokemus. "Päähenkilöksi" mainitaan Crusoe-niminen koira, mutta tosiasiassa Crusoesta kerrotaan loppujen lopuksi hyvin vähän ja päähenkilö onkin oikeastaan Crusoen isäntä, nuori Dick Varley, jonka seikkailuja yhdessä ystäviensä kanssa Villin lännen mailla kirjassa kuvataan. Mikä myös hämmensi oli kirjan kuvaukset intiaaneista.

"Suuren käärmeen kansa koostui tähän aikaan kolmesta heimosta, eli osastosta - nimittäin shirry-dikoista eli koiransyöjistä, war-are-ree-koista eli kalansyöjistä ja banatteista eli rosvoista. Nämä olivat Kalliovuorten länsipuolen lukuisimmat ja väkemimmät intiaanit. Shirry-dikat asustivat tasangoilla ja metsästivät puhveleita, pukeutuivat hyvin, olivat siistejä, heillä oli paljon hevosia, he olivat ylpeitä, riippumattomia ja hyviä sotureita. War-are-ree-kat elivät pääasiassa kalastamalla, ja heitä tapasi jokien ja järvien rannoilla maan kaikissa osissa. He olivat pyylevämpiä, epäsiistimpiä ja laiskempia kuin shirry-dikat sekä rauhallisempia. Banatteet olivat vuoriston ryöväreitä. He olivat villiä ja halveksittavaa heimoa ja sotajalalla kaikkien kanssa."

Kaipa kirja on aikansa tyypillinen intiaaniseikkailukirja. Englanninkielinen alkuteos ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1861. Suomalainen teos on suomennettu lyhentäen. Ostin kirjan kirpputorilta, koska intiaaniaihe kiinnosti. Kyllä kirjan luki, mutta minään tietoteoksena intiaanien oloista ja yleensäkään elämästä Villin lännen aikoina en tätä pidä. Kaunokirjallista tyypillistä poikaseikkailua enimmäkseen, ehkä hieman ennakkoluuloilla ja stereotypioilla höystettynä kirjoitettu.