Karen Kingsbury & Gary Smalley
Uskollinen sydän
Aikamedia Oy, 2011
351 s.


Karen Kingsburyn romaani Uskollinen sydän kertoo Karen ja Tim Jacobsin avioliittokriisistä. Onko minun lupa erota? Kysymys pohdituttaa Karenia, jolle mies ilmoittaa:
"En halua olla kanssasi naimisissa. En enää rakasta sinua."

Karen ei halua erota. Hänelle rakkaus on tahdon, ei tunteen asia. Hän on luvannut Jumalan ja ihmisten edessä rakastaa miestään kuolemaansa asti. Voisiko hän nyt rikkoa tämän lupauksen?

Kingsburyn teos alkaa yllättävästi, odottamattomasti ollakseen ihmissuhderomaani. Dekkarin ainekset saavat lukijan selkänahan kihelmöimään, eikä ainoastaan jännityksestä. 

Tapahtumien keskiössä ovat Karen ja Tim, joiden menestyksen siloittamaa arkielämää sekoittavat, ei vain toinen nainen Angela, vaan myös Karenin nuoruudenrakastettu Ryan sekä kasvuhormoneista ylikierroksilla käyvä kuumakalle. Tunteet käyvät kuumina niin Karenilla ja Timillä, kuin myös läheisten keskuudessa. Sanat, teot eivät kosketa vain itseä. Vähitellen itse kukin saa huomata, että se, mitä tapahtuu sinulle, jättää eittämättä jäljet myös lähelläsi oleviin. 

Vastapainona myrskyäville tunteille, elämän tasapainottajana ja punaisena lankana läpi kirjan on usko, juurevana ja arkisena.

"Elisabeth Baxter istui olohuoneen lattialla pikku Colea vastapäätä ja auttoi poikaa palapelin kokoamisessa. - Etsi ensin kulmapalat, kulta, hän neuvoi ja ojensi lapselle yhden niistä.  - Tämännäköisiä paloja. Meidän täytyy löytää nämä ensin."

Karenin elämän tärkein kulmapala on hänen uskonsa. Siskon mukaan Karen riutuu uskossaan. Karenin usko ei kuitenkaan ole yltiöhengellisyyttä, se on arjen voimavara, joka kantaa yli kivun ja vaikeuksien.

Karen Kingsbury kirjoittaa sujuvasti. Kirjan perusjuoni on selkeä. Se etenee vääjäämättä kohti ratkaisua, mikä ei lukijaa yllätä. Tarinan lukee kevyesti, sen vaikutukset eivät kuitenkaan ole kevyet. Itselleni kirjasta jäi hieman ristiriitainen olo. Että näin... Kulmapalat kyllä löytyi ja kuvio selkeni, mutta...

Perusjuonen ohella kirjassa oli monia mielenkiintoisia sivupolkuja. Avioliitto-ongelmien ohella tärkeäksi teemaksi nousi sisaruskateus. Viimeisen sivun jälkeen mieli jäi odottavaksi. Entä Ashley? Miten hänelle kävi?

Kirja sopii erinomaisesti niille, jotka lukevat paljon. Sohvassa, huopaan kääriytyneenä Uskollinen sydän toimii verrattomana ajanvietteenä. Parhaimmassa tapauksessa se saa miettimään oman elämän kulmapaloja.