Thoene Bodie & Brock

Jerusalemin kirjakääröt

Israel-kronikka 4

PerusSanoma Oy, 2002

Alkuperäinen teos: Jerusalem's Scrolls,

 Viking Penguin 2002


Thoenen pariskunta on erittäin tuottelias kirjailijapari, sillä olen nähnyt heidän tuotantoaan ja joitakin teoksia hieman vilkaissut. Mitään suuria intohimoja ne eivät kuitenkaan ole herättäneet ainakaan takakannen tekstien perusteella. Jerusalemin kirjakääröt sain lahjaksi ja luin sen aika yhteen syssyyn iltalukemisena ennen unen tuloa. Täytyy sanoa, että ainakin kronikan 5-osa täytyy hankkia sillä sen verran kesken tarina jäi.

Kirja on erikoinen yhdistelmä tarinaa tarinan sisässä. Kehyskertomus sijoittuu nykyisen Israelin valtion perustamisaikoihin, ja sen sisällä kulkeva kertomus taas Jeesuksen maanpäällisen vaelluksen aikoihin. Suurin osa henkilöistä on Raamatun tarinoista tuttuja, ja silti vieraita, sen verran omia tulkintoja ja yhteen nivosimia Thoenet tekevät. Kuitenkin kaikitenkin kirja on mielenkiintoinen ja tuo uudella tavalla esiin Maria Magdalenan tarinan.  Aiheestaan huolimatta tarina ei ole  liian osoitteleva eikä ylihengellistävä, vaan hyvinkin elämässä kiinnioleva. Toisin paikoin mietin jopa, onko aihe liialti nykyaikaistettu ja näkemykset ja tulkinnat laittavat mietteliääksi.  Toisaalta, eipä ihmiset ole tainneet kummemin muuttua sitten Jeesuksen aikojen.

Siinä missä jotkut samaan aikaan sijoittuvat romaanit ovat aika raskassoutuisia (esim. Henryk Sienkiewitczin Quo Vadis) on Jerusalemin kirjakääröt hyvin sujuvaa ja helppolukusta. Tosin ainakin yksi virhekin sieltä silmiin pomppasi, sillä onhan epäloogista, että henkilöstä, josta on koko kirjan läpi puhuttu Miriamina mainitaankin yhtäkkiä Mariana.